Pomoć Nemačke od 137 miliona evra

Bez autora
Jun 30 2011

Potpredsednik Vlade Republike Srbije za evropske integracije Božidar Đelić, poverenik u Saveznom ministarstvu za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke Andreas Gis i ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas potpisali su danas Sporazum o pružanju novčane pomoći te zemlje Srbiji u iznosu od 137 miliona evra. Potpisani sporazum rezultat je pregovora predstavnika vlada dveju zemalja tokom kojih je zaključeno da su politička stabilnost, dobro upravljanje, suzbijanje korupcije i regionalna saradnja kriterijumi od velikog značaja za predstojeće donošenje odluke o statusu kandidata Srbije za članstvo u EU. Cilj ove pomoći je da se pospeši socijalni i ekonomski razvoj Srbije i pomogne njeno približavanje Uniji. To približavanje biće moguće samo u okruženju političke stabilnosti, vladavine prava i odlučne borbe protiv korupcije, kao i uz stvaranje povoljnih uslova za ekonomsko angažovanje. Od dobijenih sredstava 105 miliona evra biće upotrebljeno za razvoj energetike i vodoprivrede, 25 miliona za poboljšanje ekonomske situacije i razvoj zapošljavanja i ruralni razvoj, a sedam miliona za razvoj demokratskih institucija i državne uprave.

137 miliona evra Srbiji od NemačkePotpredsednik Vlade Republike Srbije za evropske integracije Božidar Đelić, poverenik u Saveznom ministarstvu za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke Andreas Gis i ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas potpisali su danas Sporazum o pružanju novčane pomoći te zemlje Srbiji u iznosu od 137 miliona evra.

Potpisani sporazum rezultat je pregovora predstavnika vlada dveju zemalja tokom kojih je zaključeno da su politička stabilnost, dobro upravljanje, suzbijanje korupcije i regionalna saradnja kriterijumi od velikog značaja za predstojeće donošenje odluke o statusu kandidata Srbije za članstvo u EU.

Cilj ove pomoći je da se pospeši socijalni i ekonomski razvoj Srbije i pomogne njeno približavanje Uniji. To približavanje biće moguće samo u okruženju političke stabilnosti, vladavine prava i odlučne borbe protiv korupcije, kao i uz stvaranje povoljnih uslova za ekonomsko angažovanje.

Od dobijenih sredstava 105 miliona evra biće upotrebljeno za razvoj energetike i vodoprivrede, 25 miliona za poboljšanje ekonomske situacije i razvoj zapošljavanja i ruralni razvoj, a sedam miliona za razvoj demokratskih institucija i državne uprave.

Od najvećeg dela, namenjenog energetskom sektoru, oko 69 miliona evra biće upotrebljeno za rehabilitaciju Vlasinske hidroelektrane, a oko 35 miliona evra za skladištenje pepela u Termoelektrani "Nikola Tesla A" u Obrenovcu.

Nemačka je zemlja koja je najveći bilateralni donator Srbije, a čija pomoć od 2000. godine do sada je dostigla iznos od 1,09 milijardi evra. Najveći deo dosadašnje pomoći predstavljali su nekomercijalni zajmovi, a 40 posto bila su bespovratna sredstva. Ovogodišnjim iznosom pomoći Nemačka pruža doprinos realizaciji planova Vlade Srbije i opština na planu ekonomskog i socijalnog razvoja naše zemlje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik